onsdag 16 april 2014

Före påsk..!

Tiden går fort och nu är det 10 dagar kvar för oss i Jerusalem. Det som kändes sååå länge den 2 februari har nu gått sååå fort. Här börjar påsken förberedas på olika sätt. Många människor rör sig i staden. Den kristna påsken och judarnas "Pesach" infaller samtidigt i år. Judarna firar Israels folks uttåg ur Egypten och vi kristna påminner oss om Jesu död och firar hans uppståndelse. Här sker allt samtidigt på olika sätt men ändå lika. Människor möts, äter tillsammans, och ber till Gud. En del vid västra muren /klagomuren och andra i kyrkorna....

Thord-Ove och jag har haft några vanliga dagar då vi bl.a. fick kalla på rörmokaren för att lösa problem med avloppet i vår lägenhet, men vi har också varit som vanligt på centret SCSC och mött många olika människor och därmed haft många olika samtal. Palmsöndagen tog vi bussen upp på Olivberget för att se och vara med när männiksor samlas för att tåga från Olivberget ner till gamla stan förbi bl.a. Getsemane. Jag vet inte hur många det var som gick men mååånga var det (kanske bortåt 10.000)

I går tisdag bestämde vi oss för att försöka hitta kyrkan där det sägs att lärjunge  Petrus förnekade Jesus och då tuppen gol tre gånger (S:t Peter in Gallikantu). En otroligt fin kyrka där man också tror (enl. Bibeln) att översteprästen Kaifas hade sitt palats och lät Jesus sitta i fängelse innan sin död.

Idag har det varit massor av mänkiskor som vandrat förbi på vår gata där vi bor. Judarna har här sin väg till just västra muren (och alla går förbi vårt sovrumsfönster). Här vandrar vanliga dagar många och det är inte tyst många timmar på dygnet men idag har det vandrats hela dagen. Thord Ove och gick samma promenad på eftemiddagen och det tog sin tid att komma ner till västra muren där det var fullt av folk. En stor folkfest med alla åldrar.
Ikväll har vi en lugn kväll och väntar på att våra mycket goda vänner ( Monica och Bengt) kommer för att fira påsk med oss här.
Korten jag skickar med är bilder från S:t Peter in Galikantu,  Palmsöndagen, Judarnas vandring o västra muren och så en viktig port som jag går in och ut ur många gånger, porten till och från Bildas studiecenter SCSC där vi finns på dagarna. Så önskar jag er en god och välsignad påsk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar