måndag 21 april 2014

Påsk i Jerusalem - En lite för lång text men jag fick ä då avstå det mesta av all påskyra...

Nu har vi firat påsk här i Jerusalem. Allt blev inte som vi tänkt men vi var överens om att det blev bra som det blev. Våra vänner Monica och Bengt ko  på skärtorsdagen och stannade hela påsken. Jag har förstås en massa kort jag skulle vilja dela med er men det får bli några axplock här nedan.

Skärtorsdag: var vi i den Lutherska kyrkan på en ekumenisk mässa. Full kyrka med många språk. Gudstjänsten avslutades med en gemensam vandring mot Getsemane och vidare in till den ryskortodoxa kyrkan Maria Magdalena som ligger intill Getsemane. Gudstjänsten  avslutades med att vi alla tände våra ljus som en symbol för ljuset som ger oss hopp. Sen blev det en god middag.

Långfredag firade vi på vårt eget sätt. Planen var att åka buss till Betania/Al Azzeria där Marta, Maria och Lasarus en gång bodde och att sen pilgrimsvandra  ett antal km längs muren uppför Olivberget på baksidan sett fr Jerusalem. Vi började med att försöka ta oss igenom gamla stan som vi snaty upptäckte var avspärrad både här o där. Det som i vanliga fall tar 10 minuter tog ca 60 minuter. Bussen vi planerat åka gick förstås inte, taxibilatna verkade stå still, så vi satt oss en stund för att fundera över hur dagen skulle genomföras.....då dök det upp en  taxichaufför som var villig att köra oss till Betania. Planen kunde genomföras. Vandringen är inte någon upplyftande vandring, men en verklighet för så många människor här. Nöjda kom vi hem och iordningställde en tre rätters middag i vårt 3 månadershem.

Påskafton: Var tänkt att vi skulle delta i den stora ekumeniska gudstjänsten i gravkyrkan som avslutas med ljuständning som sen sprids över världen. Vet inte hur mpnga tusen det var i år men det pratas om att det undB årens lopp ka  vara mella  50.000 -10.000. Biljetter hade vi fått genom en god vän o medarbetare på Bildacentret och tillhör den armeniska kyrkan. Thord Ove vaknade med en knepig yrsel så för hans del blev det sängläge. Vi andra vandrade den korta biten till armeniska kyrkan och anslöt oss till de ca 1000 personerna som väntade på klartecken för att gå till gravkyrkan. Trängseln var redan här total,  och vi började ana panik hos vissa som gjorde att det inte kändes bra. Efter en kort vandring var vi överens om att avstå denna speciella händelse. Vi lämnade processionen och gick ut i lunget utanför gamla stan.  Jag fick ändå se när elden nådde från gravkyrkan till Jaffaporten vilket inte heller var  så probelmfritt i glädjeyran över påskens budskap. Vi var nöjda med dagen som också den avslutades med 1a parkett fr SCSC terass där vi kunde titta på Musik processioner av olika slag och avslutade dagen med en god middag på restaurang Nafora. (T O hade nu kvicknat till och var med oss på middagen)

Påskdagen: började vi med Gravkyrkan och fick del av fransiskanernas procession till uppståndelsgudstjänsten. Vi vandrade sen vidare på vår egen vandring tilbaka till Getsemane för att få vår egen stund och läsa texterna om Jesus i Getsemane och uppståndelsen. Fika hann vi också med, visserligen till viss del under ett träd då det i värmen, kom en kraftig men mycket kort regnskur. ( varade ca 2-3 minuter). T O gjorde en vandring med Monica och Bengt på muren runt gamla stan och jag roade mej med att tvätta lite kläder. En god middag på Jerusalem hotel blev det senare på kvällen.

En annorlunda påsk utan påskägg, påskliljor och inte heller genemskap med barn och barnbarn med otroligt roligt att ha två mycket goda vänner här. Snart åker vi hem och då hoppas jag att få då del av allt det övriga, både barn och barnbarn och påskliljor hoppas jag finns kvar och ägg går ju också att köpa....

Korten jag lägger ut är förstås bilder från påsken, ordningen är jag för oteknisk för att klara men det klarar säkert ni som läser att förstå vilka bilder som hör till vilken dag.....På söndag den 27 april åker vi hem. Mer om det i nästa blogg.

1 kommentar: