söndag 7 maj 2017

Tre dagar tillsammans med min vän Helen Bergman. Journalist, fotograf m m. Och min  fotokursledare sommaren 2016 i Lendas på Kreta. Nu är hon här hos oss i Betlehem en vecka. Såå roligt.
JERIKO,
                                  Elever på SIRAskolan 
                              bjuder på dansuppvisning

Onsdag den 3 maj: Åkte vi med Thord-Ove till SIRA skolan  i Jeriko. Härligt att återse skolan ( som nu är påbyggd med en ny våning) lärarna och inte minst barnen.  De bjöd på dans, födelsedagstårta  m.m. Vi mötte också en grupp från Sverige som kom på besök. Resan till och från Jeriko är alltid speciell då vi åker genom Juda öken och som består av sand, berg och dalar och ett antal beduinläger. Jag har full beundran över dessa människor och deras fantastiska sätt att leva under så enkla förhållanden.


Födelsedagsfest på engelska i SIRA-skolan i Jeriko 








JERUSALEM


Torsdag den 4 maj: Ägnade vi oss åt Jerusalem  - staden jag lärt mig älska och uppskatta särskilt utifrån mötet med många olika slags människor som kämpar för att få leva utifrån sina egna förutsättningar. Vi besökte förstås Bildas studiecenter  ( där "kära maken" o jag var volontärer 2014 ). Vi gick i Gamla stan i det kristna, muslimska och  judiska kvarteren. Gjorde ett besök vid Västra muren/klagomuren och vilade mellan varenda på några oaser i en miljö full av röster, dofter och människor i alla åldrar.
Dagen slutade vi med att gå till, STI =Svenska Teologiska Institutet då vi fått en inbjudan att vara med på ett (försenat) sista aprilfirande. Svenska generalkonsuln Ann - Sofi Nilsson höll vårtal och så sjöng vi förstås de traditionella vårsångerna.

Moderna unga kvinnor i Jerusalem




En bild i det judiska kvarteret vid gamla utgrävningar


Sista aprilfirande på STI i Jerusalem









BETLEHEM
Fredag den 5 maj: Idag har Helene o jag ägnat oss åt Betlehem. Ett besök på Walled off hotell som ligger precis vid muren som är full av budskap om att vår värld är för liten för att bygga murar. ..
Vi har också besökt Krubbans torg, Födelsekyrkan, Milk Grotto Church m m m m.
Avslutar dagen med middag uppe på Beit Jala berget på restaurang Barbara med utsikt över stora delar av Betlehem.


HAIFA / TIBERIAS
Lördag-Söndag den 6-7 maj: Helgen har Thord-Ove och jag varit på utflykt med lärarna från SIRAskolan i Betlehem. Första stoppet blev några timmar i Haifa vid havet, Vidare till Tiberias där vi övernattade på Franciskanernas gästhem "Casa Nova". På kvällen gjorde vi en båttur på sjön Genesaret vilket var såå vackert. På morronen blev det frukost, mässa för några av oss i kyrkan på gästhemmet och vidare tillbaka till Haifa då lärarna var mycket sugna på att shoppa. Thord-Ove och jag passade på att njuta av det vackra vädret och en go-fika m.m. Jag gick upp till Bahai-trädgården och fotade en del. En mycket vacker och speciell plats. Bahai rörelsen  är en monoteistisk religion som växte fram i Mellanöstern i mitten på 1800-talet. Målet är att skapa ett fredligt världssamfund. Anhängarna kallas baha´ier.


















Stranden i Haifa
                                                                                                                                                                                                                                     Bahai-trädgården som ligger                                                                                                                 på en del av Karmelberget      



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar