onsdag 18 november 2015

Betlehem/Jerusalem nov. 2015. Blogg 7

Tisdag 17 nov.
Jag har en dag "hemma" i Betlehem.  Skrev blogg nr. 6, läser och tar en tur i Betlehem. Behövde lite lugnare tempo en dag. Thord-Ove fick sällskap av Helen till Jeriko. Den här dagen var det dags för SIRA skolan i Jeriko att fira nationaldagen. På kvällen bjuder Helen på mat här hemma. Blev en god pastagryta med pasta, tomatsås, labane, bönor m.m. Helen och jag hinner med en pratstund på kvällen och Thord-Ove jobbar e  stund.
                                                                                                

Här är en bild på vårt vadagsrum där bloggar kommer till, och där vi har en TV med möjlighet att kolla SVT play för att uppdatera oss om det som sker i omvärlden. 

Onsdag 18 nov. Den här dagen blir en vandringens dag. Helen och jag "liftar" med SIRAs vaktmästare Elias som ska till Jeriko.  Han släpper av oss i Al Azzeria (som hette Betania för mycket länge sen).  Betania bodde Jesu vänner Marta och Maria och deras bror Lasarus. När Lasarus dog kom Jesus till sina vänner och bl.a. uppväckte han honom från det döda. Elias släppte av oss en bra bit ifrån platsen dit vi skulle och det var lite knepigt att hitta så vi tog hjälp av en taxi, (som troligen var en kompis till killen som vi frågade om vägen...)för att komma rätt. Vi besökte Fransiskanernas kyrka och ett mindre kapell nära graven och när vi kom fram till Lasarus grav var det en stor grupp turist som ville gå ner i graven vilket skulle ta lång tid. Så vi avstod att gå ner i graven och vandrade vidare.

Målet med vandringen  var att gå den väg som man  tror att Jesus och lärjungarna gick den sista påsken i Jesu liv. Från Betania via Betfage (där Jesus bad lärjungarna hämta en åsna som han red på då han fortsatte in till Jerusalem på palmsöndagen). Betfage ligger på "baksidan" av Olivberget om man utgår från gamla stan i Jerusalem. Problemet idag är att där nu finns en 8 meter hög mur som israelerna har byggt som ett resultat av den långa konflikt som funnits mellan Israeler och Palestina. Muren är byggd till stora delar på Palestinsk mark. Palestinierna kan inte röra sig fritt mellan de två områdena. Den stora och svåra konflikten här i Mellanöstern verkar omöjlig att hitta lösningar på men här finns kvinnor och män på båda sidor som kämpar med att söka möjligheter att leva i FRED.

För att nu komma fram fick vi gå längs med muren i Betania en dryg kilometer då man kommer till en checkpoint där vi turister lätt kan ta oss igenom, genom att visa pass och visum, medan många palestinier inte alls kan passera förutom ett fåtal som fått särkilda tillstånd. Vi fick sen gå tillbaka längs muren på andra sidan och vidare uppför Olivberget. Först stannade vi till vid Betfage och den fransiskanska kyrkan, där vi tog en fikapaus.vi gick se vidare upp för Olivbefget till bl.a. "Pater noster"kyrkan /Fader Vår kyrkan/ vidare till en utsiktsplats med en härlig vy över staden för att sen vandra ner för Olivberget och besökte Getsemane som luggr vid foten av Olivberget.

Vår dagsvandring gick vidare genom gamla stan till Bilda centret där vi åt vår medhavda lunch och fortsatte sen in i västra Jerusalem och besökte bl.a. Mea Shearim (kvarteren där många av de ultraortodoxa bor). Vandringen avslutade vi vid Damaskusporten och sen blev det buss 321 hem till Betlehem. En lång dag med en lång vandring som vi båda var mycket nöjda med.

Torsdag 19 nov. Idag stannar vi i Betlehem. Thord Ove fortsätter sitt iobb här. Möte med personal på skolan,  gå till banken för att fixa endel ekonomiska förehavanden m.m. Helen och jag tar en vandring i Betlehem till Krubbans torg, födelsekyrkan (som sägs vara byggd på 300-talet). Vi går vidare till L'Arche som är en organisation som ägnar sig åt skapande verksamhet i olika former för människor med funktionsnedsättning. Vi träffade en grupp som av ull tovar både får, julkrubbor, änglar och myckrt mer.Sen blev det lugn kväll middag här hemma....Imorgon är det näst sista dagen för mig här, så jag återkommer  om de dagarna i nästa blogg.

                                                               

                                                                             Kapell i Betania/Al Azzeria.

                                                                      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar